We're Hiring!

Mattermost Discussion Forums

6.0 Boards not working - apparently x boards exists but none show

Summary
Upgraded from 5.39 to 6.0, without any noticeable issues
After the upgrade playbooks and channels were available in the # menu, but no boards
Picked the latest (?) focalboard plugin v.0.9.3 from here: Releases · mattermost/focalboard · GitHub

Now the boards option is available and apparently I have 7 boards waiting in my channel:
image

…but none will show when I select that channel:

I can add new boards, and the counter on the previous screen will go up but none will show on the main screen.

Note: I did have earlier versions of the Focalboard plugin installed for testing purposes on this server, but they were deactivated before the upgrade took place. Maybe some leftover stuff which gets in the way?

Environment:

  • Docker, latest 6.0 Docker Hub image as of this morning
  • Postgres

cc @mgdelacroix @chenilim

Does the solution offered in this other report help Unable to start Mattermost boards plugin - #3 by willdefig?

Thanks for looking into this @amy.blais, my case seems to be different though. The plugin is running and I found a different error in the log just now though:

>"level":"info","msg":"error [2021-10-15 17:48:51.914 +02:00] ERROR blocksFromRows caller=\"mlog/mlog.go:228\" error=\"sql: Scan error on column index 3, name \"created_by\": converting NULL to string is unsupported\"\n","caller":"io/io.go:425","plugin_id":"focalboard","source":"plugin_stdout"}
{"timestamp":"2021-10-15 17:48:51.915 +02:00","level":"info","msg":"error [2021-10-15 17:48:51.915 +02:00] API ERROR caller=\"mlog/mlog.go:228\" code=500 error=\"sql: Scan error on column index 3, name \"created_by\": converting NULL to string is unsupported\" msg= api=/api/v1/workspaces/qrqtty1ehbromeyrhg9xgdiuxr/blocks\n","caller":"io/io.go:425","plugin_id":"focalboard","source":"plugin_stdout"}
{"timestamp":"2021-10-15 17:48:51.916 +02:00","level":"info","msg":"debug [2021-10-15 17:48:51.915 +02:00] GetBlocks caller=\"mlog/mlog.go:213\" parentID= blockType=board block_count=5\n","caller":"io/io.go:425","plugin_id":"focalboard","source":"plugin_stdout"}
{"timestamp":"2021-10-15 17:51:57.830 +02:00","level":"info","msg":"error [2021-10-15 17:51:57.828 +02:00] Unable to clean up the sessions caller=\"mlog/mlog.go:228\" error=\"no update allowed from focalboard, update it using mattermost\"\n","caller":"io/io.go:425","plugin_id":"focalboard","source":"plugin_stdout"}
{"timestamp":"2021-10-15 17:52:03.002 +02:00","level":"info","msg":"Worker: Job is complete","caller":"product_notices/worker.go:85","worker":"ProductNotices","job_id":"n57pdr1hr3fn9jj74q6864nosh"}
{"timestamp":"2021-10-15 18:01:57.831 +02:00","level":"info","msg":"error [2021-10-15 18:01:57.830 +02:00] Unable to clean up the sessions caller=\"mlog/mlog.go:228\" error=\"no update allowed from focalboard, update it using mattermost\"\n","caller":"io/io.go:425","plugin_id":"focalboard","source":"plugin_stdout"}

Am I using the correct version of Focalboard? I would have expected to get the plugin with the v6.0 release but it wasn’t there, so I went and installed v0.9.3 which feels a little odd, shouldn’t this be a v1.0?

I also had a look at the database, I can see a couple of focalboard related tables. Most are empty but I got data from previous attempts in focalboard_blocks and focalboard_blocks_history.

 public | focalboard_blocks            | table | mmuser
 public | focalboard_blocks_history    | table | mmuser
 public | focalboard_schema_migrations | table | mmuser
 public | focalboard_sessions          | table | mmuser
 public | focalboard_sharing           | table | mmuser
 public | focalboard_system_settings   | table | mmuser
 public | focalboard_users             | table | mmuser
 public | focalboard_workspaces        | table | mmuser

Would removing the plugin and emptying (or maybe dropping) the focalboard_blocks* tables be a viable solution?

0.9.2 version comes with v6.0, maybe try with this Release v0.9.2 · mattermost/focalboard · GitHub?

Tried the downgrade, unfortunately no effect. I think this needs something more drastic, like deleting/emptying those tables.

Edit: I went ahead an cleared the 2 focalboard_blocks tables, and now I can boards. I can make changes and add items but for some strange reason whatever change I make will only show after reentering the board section.
I guess I will hide boards from my users for now as clearly it’s still in early beta state.

If you want to troubleshoot I am happy to investigate this further…

Edit2:
I emptied the two tables which made new boards appear, but then I ran into a refresh issue where changes wouldn’t show until CTRL-R was hit.
This then got addressed by changing ServiceSettings.EnableReliableWebsockets set to true in MM config.
Looks like I am all set now! Thanks for helping along…

1 Like